Лист ТУКЗ-КМКС до Володимира Зеленського

Шановний пане Президенте!

Законопроєкт про корінні народи України порушує важливе питання, оскільки у понад 70 країнах світу проживають приблизьно 5000 спільнот корінних народів, до яких належать загалом 370 мільйонів осіб, права яких зафіксовано в численних міжнародних документах.

Поняття корінних народів визначено і в документах ООН. Згідно з цими „корінні народи є такими, що проживають у незалежних країнах, будучи історично неперервними з суспільствами, що існували на їхній території, яка є частиною їхньої теперішньої країни, під час вторгнення та колонізації або встановлення існуючих кордонів, та які, незалежно від їх правового статусу, зберігають частково або повністю свої горомадські, економічні, культурні та політичні інституції.”

Угорщина визнає історичними ті національні спільноти, в тому числі й українську, які проживають на її території не меньше 100 років. Угорський народ проживає на території Капатського басейну, частково і на території України, понад 1 100 років, тому угорці, які проживають в Україні, мають повне право на визнання Українською державою корінним народом України.

Законопроєкт про корінні народи України, що поданий до Верховної Ради України, з незрозумілих причин не визнає статус корінного народу ані угорців, ані багатьох інших народностей. Підставою цього в деяких випадках (наприклад стосовно угорців), за тлумаченням законопроєкту, є існування материнської держави, а в інших випадках (наприклад у відношенні до ромів) немає ніякого пояснення.

З огляду на вищевикладене, громадська організація «Товариство угорської культури Закарпаття.» (ГО «ТУКЗ-КМКС») просить Вас, враховуючи історичні факти, практики, що існують з цього питання у світі та Європі й принцип взаємності між державами, визнати статус корінного народу угорців, які проживають в Ураїні.

 

м. Ужгород, 9 червня 2021 р.

Голова ГО «ТУКЗ-КМКС»
Брензович В.І.