Заява-запит угорських організацій Закарпаття до Генерального прокурора України Луценка Ю.В.

Заява-запит
угорських організацій Закарпаття
до Генерального прокурора України Луценка Ю.В.

 

з приводу висловлювань щодо розпочатого розслідування фактів видачі угорських паспортів жителям Закарпатської області та притягнення осіб, які одержали такі паспорти, до відповідальності

За повідомленням засобів масової інформації, виступаючи на одному з телеканалів Ви повідомили про те, що «Служба безпеки України розпочала розслідування фактів видачі угорських паспортів жителям Закарпатської області», а також про те, що «… в питанні подвійного громадянства ситуація однозначна: за подібне правопорушення має бути відповідальність». Вами був наведений приклад нардепа-втікача Андрія Артеменка, якого було припинено українське громадянство після виявлення в нього другого паспорта.

У зв’язку з вищенаведеним звертаємося до Вас, шановний Юрію Віталійовичу, з наступними питаннями:

  • Якщо дійсно розпочато таке розслідування, тоді поясніть, будь ласка, з якої причини тільки стосовно фактів видачі угорських паспортів і тільки жителям Закарпатської області, при тому, що загальновідомо, що громадяни України, жителі інших областей України також набувають громадянство інших держав? На яких міркуваннях ґрунтується таке, на нашу думку, дискримінаційне ставлення?
  • Яку норму законодавства України порушили жителі Закарпатської області, які стали власниками угорських паспортів?
  • Яким законодавчим актом України передбачена відповідальність особи за набуття громадянства іншої держави і в чому полягає така відповідальність?
  • Чи є чинною Конституція України 1996 р.? У випадку стверджуючої відповіді, поясніть, будь ласка, як співвідносяться Ваші, вищенаведені висловлювання з положенням статті 25 основного закону, відповідно до якої «Громадянин України не може бути позбавлений громадянства …», та з конституційним принципом єдиного громадянства (стаття 4 Конституції України), який у тлумаченні Закону України «Про громадянство», означає «громадянство держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України»; та «Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України»?

Заздалегідь дякуючи за відповідь, з повагою:

Василь Брензович, голова громадської організації «Товариства угорської культури Закарпаття.»

Ласлов Зубанич, голова Демократичної спілки угорців України

 

м. Ужгород, 28.09.2018 р.