Очільник Молодіжної організації ТУКЗ-КМКС про підсумки минулого року

Голова Молодіжної організації Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Іштван Добша розповів про те, що відбулося в минулому році, та плани на майбутнє. Зокрема про те, що після початку війни організація, окрім роботи на Закарпатті, проводила різні заходи для закарпатської молоді, яка живе в Угорщині. 

– З початку війни минуло майже два роки. Як це вплинуло на роботу молодіжної організації?

– Війна значним чином вплинула на всі сфери життя, зокрема і на роботу нашої організації. По суті, нам довелося переглянути всю нашу діяльність. Проте після невеликої перерви ми вирішили спробувати продовжити нашу попередню діяльність у двох руслах, щоб, по-перше, згуртувати закарпатську молодь, яка залишається на батьківщині, і, по-друге, підтримати тих, хто виїхав до Угорщини. 

– Що саме підготували для молоді на Закарпатті?

– Враховуючи умови воєнного часу, наші можливості обмежилися, на жаль, тільки онлайн-платформами. Під час Великодніх свят ми оголосили конкурс малюнків для дітей молодшого віку. З нагоди 200-річчя від дня народження Петефі та року пам’яті поета навесні 2023-го оголосили конкурс есе, на який учасники подали 24 роботи. Відтак були визначені й 4 переможці. У липні організували екскурсію Мукачівщиною для молоді. А наприкінці літа оголосили фотоконкурс «Разом під Карпатами: мирні моменти та громадські зв’язки». Надійшло близько 300 конкурсних робіт, з яких 5 ми відзначили нагородами.

– А як щодо Угорщини?

– Ситуація, що склалася, вимагала від нас також спробувати створити можливості для зустрічі молодих людей, які зараз перебувають в Угорщині, тим самим зміцнюючи спільноту тих, хто живе  далеко від своїх домівок. Ми знайшли партнерів для втілення цієї ідеї. Відтак, торік у лютому ми організували благодійний гала-вечір, в рамках якого вдалося зібрати 1,3 мільйона форинтів. Ці кошти ми передали для реалізації програми, яка спрямована на підтримку здоров’я малозабезпечених людей похилого віку Закарпаття, котру започаткувало Товариство угорської культури Закарпаття. Такий самий  благодійний захід ми провели і в грудні, коли вдалося зібрати понад 2 мільйони форинтів. Ці гроші ми передали Закарпатській обласній дитячій лікарні. Крім того, ми організували два турніри з мініфутболу за участі 15 та 9 команд відповідно. Під час спортивних подій теж відбувся благодійний збір, таким чином вдалося виручити близько 300 тисяч форинтів, які передали для допомоги двох закарпатських родин на медичні цілі. Щомісяця ми проводили молодіжні зустрічі з вікторинами, іграми. Торік восени вже вшосте стартувала Школа громадських лідерів, яку організував Матіас Корвінус Коллегіум спільно з Молодіжною організацією Товариства угорської культури Закарпаття і депутатом Європарламенту Андреєю Бочкор.

– Які плани на майбутнє? Як довго можна буде працювати з молодими людьми вдома та в Угорщині?

– На щастя, наші активісти та члени правління сумлінно працюють, тому ми можемо належним чином виконувати нашу спільну роботу (вдома та в Угорщині). Також хочу подякувати всім тим, хто не шкодує часу, сил і енергії, щодня працює для того, щоб молоді люди мали можливість зустрічатися і спілкуватися. Ми будемо виконувати вже налагоджений процес, але, сподіваюся, що цього року ми зможемо знову продовжити роботу і там, де зупинилися перед війною: вдома, в мирі.

– Що б ти побажав закарпатській молоді?

– Тим, хто залишився на батьківщині, перш за все, бажаю, щоби вони берегли себе. Тим, хто зараз намагається влаштуватися десь інде, – знайти своїх, створити спільноту та ніколи не забувати, звідки вони. Наостанок закликаю молодь, яка перебуває за кордоном, не відрізати повністю шлях до власному дому, до своєї батьківщини. Бажаю всім мирного та сповненого надій нового року!

 (SD/Kárpátalja hetilap)