Спільна заява громадської організації «Товариства угорської культури Закарпаття.» (ГО «ТУКЗ-КМКС»)та Демократичної спілки угорців України (ГО «ДСУУ») щодо прийнятих в першому читанні поправок до Закону України про нацменшини

Громадська організація «Товариство угорської культури Закарпаття» (ГО «ТУКЗ-КМКС») та Демократична спілка угорців України висловлюють жаль через те, що пропозиції угорських організацій і цього разу не були враховані при внесенні змін до закону. Згідно з текстом поправки, прийнятої в першому читанні, вилучається важливий критерій визначення національних меншин – факт традиційного проживання їхніх представників на території України, що в кінцевому підсумку призводить до опорожнення поняття національної меншини та унеможливлення існування у принципі  будь-якого колективного права, пов’язаного з меншинами. Деякі положення законодавчого акту є дискримінаційними або суто декларативними, що може призвести до його довільного тлумачення.

Прийнята в першому читанні поправка все ще не гарантує права меншин, гарантовані Конституцією та іншими міжнародними документами, а також не відновлює права меншин, які існували раніше.

Ужгород, 8 вересня 2023р.

Василь Брензович
голова ГО «ТУКЗ-КМКС»

Ласло Зубанич
голова ГО «ДСУУ»