Василя Брензовича переобрали головою ТУКЗ-КМКС

22 квітня у стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ в Берегові відбулися 33-ті за рахунком загальні збори з обрання керівного складу організації, на які зібралося 210 делегатів. Присутні знову висловили довіру на наступні три роки голові Василю Брензовичу, а також одноголосно переобрали його заступниками Йосипа Борто та Ґейзу Ґулачі. Василь Брензович узяв участь у заході онлайн.

Під час звіту голова ТУКЗ-КМКС наголосив, що хоче похвалити закарпатських угорців. Те, що попри воєнні умови, відповідно до статуту громадської організації й чинних законів, удалося провести загальні збори в усіх її осередках та оновити їхній керівний склад, – історичний вчинок, за який він подякував кожному причетному, зокрема понад 30 тисячам угорців, котрі сплатили членські внески.

Василь Брензович, який у грудні 2020 року був змушений виїхати за кордон через звинувачення в державній зраді та сепаратизмі в Україні, оцінив два роки, що минули після останніх загальних зборів обласної організації, як надзвичайно важкі.

«Два роки тому на місцевих виборах ТУКЗ-КМКС досягло найбільшого у своїй історії успіху, і це мало певні наслідки», – підкреслив голова, маючи на увазі проведення обшуків, переслідування Товариства угорської культури Закарпаття та його фондів. Він подякував депутатам місцевих рад, старостам, очільникам громад від ТУКЗ-КМКС, які виконують свою роботу попри складні обставини.

«Ми будуємо, незважаючи на воєнні умови. Окрім сміттєпереробного заводу в селі Яноші, цього року буде завершено зведення нового крила Берегівського ліцею ім. Лайоша Кошута, триває будівництво Угорського дому в Ужгороді, стадіонів у Берегові та Пийтерфолво, розпочався ремонт середньої школи в селі Неветленфолу», – повідомив Василь Брензович. «Війна поставила кожного в надзвичайно важке становище, тому важливою є соціальна підтримка. Благодійний фонд КМКС, очолюваний Ґейзою Ґулачі, зразково виконав роботу з виплати соціальних грантів, незважаючи на те, що довелося обробити понад пів мільйона заявок», – зазначив голова, підкресливши, що організація продовжує працювати над тим, аби хворі та нужденні отримували більшу суму допомоги. Він також подякував Угорщині та угорцям Карпатського басейну й усього світу за солідарність.

«Освіта відіграє вирішальну роль у збереженні національної громади. Відрадно, що в усіх угорськомовних класах і дитсадках триває робота. Вдячність за це вчителям», – наголосив Василь Брензович, подякувавши Закарпатському угорськомовному педагогічному товариству та його голові Ілдиці Орос. На думку очільника Товариства, прикро, що, незважаючи на війну, влада країни всіляко намагається обмежити освітні та мовні права угорської громади. Свою позицію з цього приводу організація закарпатських угорців подала до Венеціанської комісії та Верховного комісара ООН у справах нацменшин.

«Побачимо, як будуть розвиватися події в цьому напрямі. Разом з тим одне можна сказати певно: ми ніколи не опустимо руки!» – заявив голова ТУКЗ-КМКС, підкресливши, що, підлаштовуючись під нові закони, Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство на чолі з Ілдикою Орос розробило нову освітню концепцію, яка отримала схвалення і від уряду Угорщини.

«Дріб’язковий опір української влади наштовхує на думку, що дехто хоче нас не інтегрувати, а прогнати чи асимілювати. Не вийде, тому що ми завжди будемо відстоювати церкву і школу!» – наголосив він.

Василь Брензович позитивно відзначив роботу закарпатських угорськомовних ЗМІ та культурне життя угорців краю. За його словами, реалізація Програми економічного розвитку ім. Егана Еде останнім часом дещо гальмується, але це незабаром зміниться.

Щодо свого переобрання голова самокритично зазначив: «Я два роки не був удома. Очевидно, що в цих умовах ідеально виконувати завдання неможливо. Рішення тільки за вами, а не за тими, хто створив цю ситуацію». У зв’язку з війною та розвитком світової політики Василь Брензович сформулював певні тези, які вважає важливими: «Слава – лише Богу. Люби свого ближнього, як самого себе! Не вбий! Батько – чоловік, мати – жінка. Маємо право на рідну мову, навчати нею, виховувати нею своїх дітей, захистити їх. Маємо право плекати свою культуру та сповідувати свою релігію рідною мовою».

З низки закордонних гостей, які долучилися до заходу, першим до присутніх звернувся голова Трансильванської угорської національної ради Ласло Текеш. Він висловив солідарність трансильванських угорців із закарпатською угорською громадою та всім народом України, а також румунською громадою, що проживає в Україні, справу якої вони також намагаються підтримувати. Відтак висловив солідарність із біженцями: «Нехай Бог приведе їх додому, коли ситуація в Україні, на їхній батьківщині, зміниться на краще», – наголосив колишній протестантський єпископ.

Онлайн привітала присутніх делегатів і заступниця голови партії «Фідес», депутатка Європарламенту Кінґа Ґал. Вона передала привітання також від лідера партії Віктора Орбана. «Ми хочемо не підживлювати цю війну, а покласти їй край. З самого початку війни Угорщина надала Україні, особливо Закарпаттю, найбільший обсяг гуманітарної допомоги у своїй історії. Дуже прикро, що становище закарпатської угорської громади було надзвичайно важким і до збройного конфлікту, а з початком війни стало ще більш безвихідним. Неприйнятно, що поки угорці України також беруть участь в оборонній війні, на задньому плані триває обмеження прав національних меншин», – наголосила Кінґа Ґал.

Долучилася до заходу онлайн і депутатка Європарламенту Андрея Бочкор. За її словами, прикро, що в останні роки, «усупереч міжнародним і європейським цінностям, Україна, схоже, більше працювала над обмеженням прав нацменшин – із законом про освіту 2017-го, із мовним законом 2019-го, а також законом про національні меншини, ухваленим у грудні минулого року, котрий закріплює позбавлення прав нацменшин, які проживають у країні». Роблять це попри те, що захист національних меншин є однією з умов вступу до Євросоюзу. «Тому керівні органи ЄС не можуть закривати на це очі», – підсумувала депутатка, запевнивши, що й надалі звертатиме увагу на порушення прав закарпатських угорців.

Голова фракції Демократичного союзу угорців Румунії Лорант Турош під час свого виступу передав вітання від лідера партії Гунора Келемена: «Можете розраховувати на нас! […] Хай будуть мир, свобода і злагода!»

Депутат парламенту Румунії, голова Товариства угорців Трансильванії Золтан Закаріаш зазначив, що трансильванські угорці виконали важливе завдання, об’єднавши дві свої партії в одну – Товариство угорців Трансильванії, яке обрало його очільником місяць тому. «Вважаю, що нам, закордонним угорським громадам, потрібне співчутливе спонукання. Адже закордонні угорські громади мають спільну рису – вони часто зазнають певного переслідування від влади».

Ласло Кетелеш передав вітання від угорців Словаччини. «Нашим друзям, закарпатським угорцям, зараз потрібна підтримка. Думаю, що можу запропонувати її від імені не лише угорців Словаччини, але й кожної співчутливої людини. Давати оцінку внутрішній політиці України не наша справа. У воєнний час, у такій трагічній ситуації всі шукають союзників за кордоном, за океаном. Але варто пошукати їх тут, у межах кордонів», – зазначив словацький угорський політик.

Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко на початку свого виступу сказав кілька слів угорською, засвідчивши цим, що підтримує закарпатських угорців. «Ми вдячні Богу, що на Закарпатті панує мир. Нині понад 40 тисяч закарпатців борються за нашу державу, за демократію, свободу та європейські цінності», – зазначив очільник облради.

«Повага до національних меншин – частина європейських цінностей. На жаль, серед наших політиків є такі, котрі хочуть збудувати велику політичну кар’єру, порушуючи питання національності. Це неправильно. До Європи так не потрапиш. Закарпаття, так би мовити, – великий букет квітів, у якому угорці – найгарніша квітка», – підкреслив Володимир Чубірко й додав, що Закарпаття буде тим мостом, через який український народ зможе вийти в цивілізований світ.

Депутатка обласної ради, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос під час свого виступу торкнулася теми реформи системи освіти, а також ознайомила із концепцією, розробленою спільно з її колегами, яку підтримує угорський уряд і яка є прийнятною й для Міністерства освіти України. У її рамках як альтернативу прагнуть створити мережу приватних ліцеїв, щоб угорські діти мали можливість навчатися рідною мовою.

Під час заходу виступив і голова Демократичної спілки угорців України Ласло Зубанич. Підсумовуючи уроки минулих років, він зазначив: «Ми маємо сподіватися і вірити! Але водночас повинні бути готові й до поганого. Тож, крім позитивних перспективних планів, нам треба розробляти сценарії надзвичайних ситуацій», – підкреслив він, наголошуючи на важливості виховання заміни, майбутнього покоління.

Участь у заході взяли також голова Берегівської районної адміністрації Віталій Матій, голова Берегівської райради Карло Резеш, директор асоціації «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» Йосип Резеш, декан Берегівського угорськомовного деканату Мукачівської греко-католицької єпархії Ференц Демко.

Голова мандатної комісії ТУКЗ-КМКС Янош Кочерга повідомив, що у 2022 році громадська організація налічувала 36 927 членів, об’єднаних у 111 місцевих осередків. На загальних зборах були присутні представники 103 осередків, загалом 210 делегатів, що свідчить про наявність кворуму.

Під час переобрання голови член правління організації, колишній очільник Перехрестівського місцевого осередку Адальберт Ґерендей за аналогією роману «Зірки Еґера» назвав Василя Брензовича найбільшою «гарматою» громади й запропонував продовжити його повноваження. До пропозиції долучилося кілька інших делегатів, і зрештою загальні збори одноголосно переобрали Василя Брензовича на наступні три роки головою ТУКЗ-КМКС.

Заступників очільника організації – Йосипа Борто та Ґейзу Ґулачі – також переобрали одноголосно.

На заході обрали і нових членів правління, членів та голів ревізійної й дисциплінарної комісій.

Загальні збори традиційно схвалили заяву, текст якої зачитала секретарка ТУКЗ-КМКС з питань політики та комунікації Кароліна Дорчі.

На завершення заходу почесний голова Товариства угорської культури Закарпаття Шандор Мілован спільно з переобраними заступниками висловили подяку та вручили відзнаки активістам громадської організації, котрі зробили чималий внесок у її розвиток.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap